top of page

S gör gemensam sak med M+C i Gläntan

MODERATERNA, CENTERN OCH SOCIALDEMOKRATERNA GÖR GEMENSAM SAK OM HÖGHUS I GLÄNTAN


Uppdatering: Under Falsterbo Bird show inventerade BatLife Sweden Gläntan-området och noterade flera arter fladdermöss utöver dem FNF redan identifierat. BatLife råder till en djupare inventering.

I kommunstyrelsen den 20 augusti var ärendet angående lyxiga semesterbostäder i 3-4 planshus i natur- och friluftsområdet Gläntan i Höllviken uppe för diskussion och beslut. Det handlade om ett svar till Mark- och Miljööverdomstolen på FNFs överklagande där kommunen skulle förtydliga varför de inte genomfört en fladdermusinventering i samband med att planförslaget togs fram. Men även varför naturvärdesinventeringen gjordes på fel tidpunkt på året. Trots att konsulterna som anlitades påpekade att fridlysta arter mycket väl kunde vara beroende av området på ANDRA tider på året, så valde man inte att genomföra en ny inventering. Som ni säkert minns så gjorde Moderaterna och Centerpartiet gemensam sak i detta planbeslut för några år sedan och denna gång fick man tyvärr även stöd från Socialdemokraterna. Oklart för oss och många andra vad som driver S att bygga denna typen av bostäder på Näset och samtidigt förstöra naturen.

Dessa tre partier vill alltså att kommunen fortsätter skydda sig i frågan och fabricera påståenden om varför FNF tagit upp felaktigheter i naturvärdesinventeringen ”för sent”. Märk väl att ingen fråga har ställts till oss från politikerna i dessa partier före mötet. Man har alltså tagit beslut på oseriösa grunder om man värdesätter den demokratiska processen och vikten av att vara nära allmänheten och lokala sakkunniga i besluten.

Kommunens advokater och tjänstemän har ägnat mycket tid och skattepengar åt detta svar, som i det stora hela gick ut på att förminska och ifrågasätta FNFs överklagan och vår gedigna expertis. Men även för att försvara att ännu mer naturmark på Falsterbonäset omvandlas till exklusiva semesterboenden en månad om året. Vellinge kommun kallar det numera ”naturbaserat bostadsbyggande” (se bild nedan) och skyller skulden på FNF att inventeringen varit undermålig. ”FNF skulle ha agerat tidigare” tycker man. Därmed försöker man skjuta över ansvaret, som tjänstemän och yrkespolitiker i kommunen har, på oss ideella föreningar.

FNF har i flera år nu försökt informera samtliga partier om natur- och friluftsvärdet av denna mark och att bostäder i prisklassen 9-35 miljoner (Bjurfors) inte förbättrar några flyttkedjor i kommunen. De hjälper ingen frånskild med små barn som vill gå kvar i skolan här eller den som blivit ensam av andra skäl, inga unga vuxna eller seniorer.

Vi har även försökt förklara att vår egen kunskap om områdets mer exakta naturvärde växt sedan planförslaget kom till samråd runt 2015. Till exempel har vi själva fått utföra två fladdermusinventeringar och en florainventering för att komplettera kommunens slarvigt utförda arbete i denna fråga. Något som samtliga partier informerats om flera gånger.

Detta resulterar i ännu högre naturvärden än vad man nu påstår finns där.

Exploateringen kommer även orsaka att Sjöscouterna kastas ut och de har ingen ny plats att vara på. Det blir även svårt att finna eftersom de måste ha närhet till både hav/hamn/natur. Det kommer också orsaka ett både fysiskt och mentalt hinder för allmänheten mellan bron och naturreservatet i söder. Den förfulande påverkan behöver vi inte ens nämna.

Är det denna politik Falsterbonäsets invånare önskar sig? Är den utvecklande? Inte enligt oss.

Vi ska understryka att FNF inte anser att kommunen inte ska svara domstolen, utan vi menar att det innebär allvarliga brister i svaret när politikerna inte känner till omständigheterna och fakta samt godkänner direkt fabricerade svar som syftar till att förminska allmänhetens möjligheter och kapacitet att få lov att yttra sig och delta i samråd.

Kommunens svar är offentlig handling och kan beställas från vellingedirekt@vellinge.se



33 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page