HEM   

PROGRAM

KURSER   

TRYCKSAKER

MEDLEMSKAP

VÅRA PROJEKT

INFORMATION

YTTRANDEN

KONTAKT

NATURSNOK = arrangemang som är del av vårt Natursnokarprogram.

Barn är särskilt välkomna i vuxens sällskap!


Vill du bli påmind om FNF:s aktiviteter? Skicka din epostadress till info(at)falsterbonaset(punkt)se. Frågor ställs till Britt-Elise Björnhov, 040 47 25 78.


Tisdag 17 januari 2017 kl.19                                                                                                                          Från regnskog till glaciär - Argentinas natur och djurliv - bildföredrag med Carina Wattmo och Per-Åke Aronsson från en av deras många intressanta resor. Hörsalen i Höllviken bakom biblioteket.


Söndagen den 29 januari 2017 kl. 9–13                                                                                        Måkläppen – sista chansen för besök i vinter. Jan-Åke Hillarp leder den traditionella vandringen. Varm och tålig klädsel rekommenderas. Samling vid Flommens Golfklubbs parkering kl. 9.


Söndag 5 februari kl. 9-11

Vandring i lagom takt med Jan-Åke Hillarp längs strandpromenaden eller kanalen för att se vinterfåglar. Turen är speciellt lämplig för den som vill börja titta på fåglar. Samling vid sjöräddningsstationen på östra sidan av Falsterbokanalen kl. 9.


Onsdag 15 februari kl. 19                                                                                                            Naturens positiva effekter – Kan det gröna läka kropp och själ? Föredrag med Anna Maria Pålsdottir forskare på SLU i Alnarp med erfarenhet av rehabiliteringsträdgården. Hörsalen, Skanörs bibliotek. Samarrangemang med Skanörs bibliotek.


Torsdag 2 mars kl. 19 

Grönare kommuner är framtidens kommuner. Hur grön är vår blå kommun? Henrik Waldenström inleder med bildvisning, sedan följer en diskussion med politiker från Vellinge kommun. Allmänhetens frågor är välkomna! Hörsalen, Skanörs bibliotek.


Söndag 5 mars kl. 9-11

Vandring i lagom takt med Henrik Waldenström längs strandpromenaden eller kanalen för att se vinterfåglar eller kanske några tidiga vårfåglar. Turen är speciellt lämplig för den som vill börja titta på fåglar. Samling vid sjöräddningsstationen på östra sidan av Falsterbokanalen kl. 9.


Onsdag 15 mars kl.19

Miljöarbete i Österrike och Spanien - bildföredrag med fotograf Anita Campbell, som dokumenterat miljöarbete i Donaudalen och i spanska Alicante med bl a härfåglar, örnar och gamar. Kan vi koppla europeiska naturvårdares erfarenheter till våra svenska förhållanden? Efter fikat följer FNF:s årsmötesförhandlingar. Falsterbo Strandbads restaurang.


Söndag 26 mars kl. 10-13                                                                                                       Strandvandring i Kämpinge - vandring i lagom takt med Jan-Åke Hillarp som guide längs kusten från Kämpinge mot Fredshög. Hur långt har våren kommit? Vi tittar också på stranderrosion och natur- och kulturlämningar i området. Samling på Bärnstensmuséets p-plats kl.10.


Tisdag 4 april kl.19                                                                                                                                          Märkliga och intressanta varelser - bildföredrag med naturfotograf Ulf Westerberg om fjärilar och småkryp i vår närhet. Skåne är ett eldorado för småkryps- och fjärilsentusiasten. Under kvällen ger Ulf tips på vilka fjärilar, skalbaggar och sländor som man kan träffa på under sommarsäsongen i det sydvästra hörnet av Skåne t ex skimmerfjärilar, ekoxar, jungfrusländor. Hörsalen, Skanörs bibliotek.


Söndag 23 april kl. 10-14 Natursnok

Ljungens Dag.  Vi lär oss mer om Skanörs Ljung och röjer handfast björksly för att få behålla Näsets fina öklimat. Ta med sekatör, såg eller yxa och matsäck. Stövlar och handskar rekommenderas. FNF berättar om fuktljungheden och dess arter. Barn särskilt välkomna. Samling kl.10 på naturreservatets P-plats, norra sidan av väg 100. Samarrangemang med Friluftsfrämjandet.  

                                                                                                                       

Söndag 7 maj kl. 9-11 Natursnok

Besök på Falsterbo Fågelstation vid Falsterbo fyr. Hur går fågelflyttning till? Vad har fångats och ringmärkts idag? Duktiga guider berättar engagerat för alla åldrar. Barn särskilt välkomna. Samling utanför fyrträdgårdens västra sida kl. 9. 


Söndag 14 maj kl.8-11                                                                                                                 Skärfläckemorgon med Mikael Kristersson. Kom när du vill och lyssna till skärfläckeentusiasten och titta i tubkikare. Fågelskådarplattformen intill fotbollsplanen Möllevallen i Skanör.


Söndag 21 maj kl.14-16                                                                                                                                                                                                                                                              Vandring/cykling med kunniga guider. Vi tittar närmare på natur och kultur i de områden som står på tur för exploatering runt Falsterbokanalen och får information om de växter och djur för vilka detta område är viktigt. Samling vid Falsterbobåtklubbs parkering


Torsdag 25 maj kl. 7-10

Gökotta i Falsterbo stadspark. Henrik Waldenström guidar bland sjungande vårfåglar. Medtag gärna en fikakorg. Samling på Skoltorget i Falsterbo kl. 7.

Lördag 27 maj kl. 21-23 Natursnok


Nattens ljud på Flommen. Jan-Åke Hillarp guidar bland grodor och paddor. Kanske hörs en näktergal? Kläder efter väder. Ta gärna med ficklampa. Samling på parkeringen vid Flommens Golfklubb, Falsterbo kl. 21.


Söndag 18 juni kl. 10-13

Vilda blommor och vilda örter, botanisk guidning på Falsterbo skjutfält. Ta gärna med egen flora. Samling vid skjutfältsgrinden vid Ljungens camping i Falsterbo kl.10.


Söndag 25 juni kl. 12-16

Rosor på Falsterbonäset – Trädgårdsfest för hela familjen med föredrag, odlingstips, försäljning och växtbyte på Skoltorget i Falsterbo. Servering i församlingshemmets trädgård. Utanför torget kan man gå på tipspromenad och på rundvandring till olika rosenträdgårdar. Samarrangemang med Svenska Rosensällskapet.

                                                                                                                                                                                                                              Söndag 2 juli kl. 7-10 Natursnok Blå flagg

Sälmorgon vid Nabben. Jan-Åke Hillarp berättar om sälarna på Måkläppen och visar dem i sin tubkikare. Kom när du vill. Vi träffas 200 meter öster om Ule Nabbe (Nabben), söder om Falsterbo Fyr.


Söndag 16 juli kl. 9-11 Blå flagg

Strandängsvandring vid Falsterbo strandbad med Nils-Arvid Andersson som kunnig natur- och kulturguide. Samling vid entrén till Falsterbo Strandbad kl. 9.


Onsdag 19 juli kl. 18-20

Odling på naturens villkor. Trädgårdsmästare Anna Kron i Arrie visar ekologisk odling av grönsaker, frukt och bär i sin trädgård. Möllegårdsvägen 1 i Arrie.


Söndag 30 juli kl.10-16                                                                                                                 Havets Dag vid Falsterbokanalen. Välkommen till en levande hamn och en spännande dag för hela familjen. Havets Dag erbjuder en uppsjö av aktiviteter på hav och land. En dag där du kan få kunskap om vår kust och vårt hav. FNF deltar med information, tipsrunda m.m. Friluftsfrämjandet med håvning efter vattenkryp. Falsterbokanalens Båtklubb är huvudarrangör.


Söndag 6 augusti kl. 9-12 Blå flagg

Fåglar på Ängsnäset. P-G Bentz guidar i detta naturskyddade område. Samling vid LV4:s skjutfältsgrind invid Ljungens camping kl. 9.


Söndag 13 augusti kl. 9-12 Natursnok Blå flagg

På jakt efter Skanörshumlan - Insekternas dag med kunnig guide. Vi letar humlor, fjärilar och andra insekter. Ta gärna med egen håv. Denna utflykt är mycket väderberoende och ställs in vid regnigt väder. Samling vid Borgruinen i Skanör bakom Skanörs kyrka kl. 9.


Helgen 1 - 3 september Natursnok

Falsterbo Bird Show på Falsterbo Strandbad är en årligen återkommande natur- och miljömässa med fåglar i fokus. Syftet är att öka allmänhetens intresse för naturen i allmänhet och fåglar i synnerhet samt generera ett överskott till fågelskydd och naturvård. I årets upplaga av mässan har barn- och familjeaktiviteter en framskjuten plats tillsammans med en mängd naturupplevelser för alla.Vi genomför våra arrangemang i samarbete med Studiefrämjandet.
VÅRENS OCH SOMMARENS PROGRAM 2017

falsterbonasets_naturvardsforening.html
trycksaker.html
medlemskap.html
vara_projekt.html
information.html
kontakt.html

Falsterbonäsets Naturvårdsförening

yttranden.html

Naturskyddsföreningen i Vellinge kommun

kurser.html

Falsterbonäsets Naturvårdsförening (FNF) är en partipolitiskt obunden ideell förening, bildad 1970 som en krets inom Naturskyddsföreningen och Naturskyddsföreningen i Skåne.


FNF vill verka för att öka värdet på natur- och kulturmiljöer inom Vellinge kommun. Vi vill genom att värna, vårda och visa dessa värden bidra till en mer hållbar utveckling. I detta syfte driver FNF aktuella frågor och utvecklingsprojekt. Föreningen anser att det krävs genomtänkta visioner för att skapa ett attraktivt och långsiktigt hållbart samhälle.


Som remissinstans vill vi påverka Vellinge kommuns fysiska planering samt deras behandling av olika natur- och kulturmiljöärenden.


Föreningen har för närvarande ca 1000 medlemmar.